Reflectiefolie

Meer informatie

Vaak wordt gesteld dat reflectiefolie onder vloerverwarming op krimpnetten nodig is voor isolatie van de vloer en dat de folie de warmte reflecteert, zodat deze niet naar beneden (de betonlaag) straalt. Naast het feit dat de isolatiewaarde van deze folie minimaal is, is dit verhaal over warmtereflectie niet geheel juist.

Het transporteren van warmte gebeurt namelijk op 3 manieren: via geleiding, via convectie en door uitstraling. De genoemde reden ‘reflectie’ treedt alleen op als er een luchtlaag aanwezig is, waarin de reflectie van uitgestraalde energie kan plaatsvinden en die luchtlaag is tussen een betonvloer en een dekvloer natuurlijk niet aanwezig.

Afbeelding

Reflectiefolie

Waarom wordt reflectiefolie dan wel gebruikt en aanbevolen?

Wanneer tussen constructieve bouwdelen, die beiden de warmte redelijk tot goed geleiden (bijvoorbeeld een ruwe betonvloer en dekvloer), een aluminiumfolie wordt aangebracht, zal de warmte beter geleid en verspreid worden. Aluminium is immers een prima warmtegeleider en door het ontbreken van een luchtlaag is er geen sprake van uitstraling. Reflectiefolie zorgt derhalve voornamelijk voor een gelijkmatige spreiding van de warmte in de vloer.