Zandcement of anhydriet dekvloer

Zandcement dekvloer

Bij nieuwbouw, aanbouw of verbouw van woningen of bedrijfsobjecten wordt de vloer doorgaans afgewerkt met een zandcement dekvloer. De deklaag van geselecteerd zand, cement en water is ideaal om leidingen voor water, vloerverwarming en elektra weg te werken. Eenmaal droog vormt de harde, vlakke vloer een uitstekende ondergrond voor verdere afwerking met de gewenste vloerbedekking.

Afhankelijk van het gebruik kent de zandcement dekvloer verschillende druksterktes. De gewenste druksterkte wordt bereikt door de juiste mengverhouding van zand, cement en water in combinatie met de dikte van het aanbrengen. Voorbeelden van druksterktes zijn D15 (woningbouw), D20 (scholen en kantoren) en D30, D40 (bedrijfsgebouwen en garages)

Een zandcementdekvloer is 24 uur na het leggen beloopbaar. De vloer is nog wel te vochtig om een afwerkvloer te kunnen monteren. De zandcement dekvloer droogt ongeveer 1 centimeter per week. Door aan de mortel een verharder toe te voegen kan de droogtijd worden gehalveerd. Wordt de zandcement dekvloer over een vloerverwarming gelegd, dan kan een kunststofvezel worden toegevoegd voor een betere wapening en warmtegeleiding. Deze kunststofvezels voorkomen ook krimpscheuren.

Afbeelding

zandcement vloer

Anhydriet dekvloer

Een anhydriet vloer is een gipsgebonden vloer die in één keer op het vloeroppervlak wordt aangebracht. De vloer wordt in tegenstelling tot de zandcement dekvloer niet gesmeerd, maar gevloeid.

Belangrijke pluspunten van de anhydriet vloer zijn de verwerkingsmogelijkheid van grote oppervlakken zonder naden, de grote buig-/treksterkte en de zeer geringe krimp. De werkwijze past binnen het milieubewust bouwen door zijn arbeidsvriendelijkheid en snelle verwerkingsmogelijkheid. Vandaar dat laatste aspect wordt de anhydriet vloer veel  toegepast bij grote bedrijfsvloeren. De anhydriet vloer is minder geschikt voor ruimten met een hoge vochtbelasting of waar een zeer hoge slijtvastheid wordt vereist. Voor separate woningen vallen de kosten voor de aanleg van een anhydriet vloer aanzienlijk hoger uit dan de kosten voor een zandcement dekvloer.

 
 

Afbeelding

anhydriet vloer