Buis / vloerverwarmingsbuis

Buis / vloerverwarmingsbuis

Als u zich een beetje verdiept in vloerverwarming, zult u al snel verschillende soorten en benamingen van vloerverwarmingsbuis tegenkomen. Omdat ‘plastic’ voor de meeste mensen gewoon ‘plastic’ is, zullen we daar hier wat meer uitleg over geven.

3 hoofdgroepen vloerverwarmingsbuis:

  1. PE-RT buis (ook wel Dowlex, PEOC, MD-PEOC, PMDE of LLDPE buis genoemd)
  2. PEX buis (ook wel Pex-a, Pex-b, Pex-c, VPE-a, VPE-b of VPE-c buis genoemd) en
  3. Alupex (ook wel alupex, multipijp , composietbuis of AKB buis genoemd)

Alle genoemde soorten buis worden gemaakt van polyethyleen, waar ook plastic tassen, boterhamzakjes en verpakkingsfolie van wordt gemaakt.
Er zijn echter 3 soorten polyethyleen (afkorting PE), namelijk:

  • Lowdensity- (LDPE)
  • Mediumdensity- (MDPE) en
  • Highdensity polyethylene (HDPE).

Het verschil tussen deze 3 soorten is het aantal moleculen per cm³ grondstof. Hoe meer moleculen, hoe sterker het materiaal. Vroeger werd er veel gewerkt met tyleenslangen, die veel LDPE (of ZPE=Zachte PE) bevatten; de zogeheten zwarte of grijze slangen. Tegenwoordig werkt men daar niet meer mee, omdat deze buis niet diffusiedicht is en omdat ze voor veel problemen gezorgd hebben.

PE-RT buis

Deze buizen zijn gemaakt van een mix van LDPE en HDPE. Door een bewerking van de grondstof worden de moleculen van de buis voorzien van weerhaakjes. 

Deze weerhaakjes grijpen zich in elkaar vast waardoor extra stevigheid wordt gekregen. Meestal is de grondstof van het merk Dowlex waardoor de buis ook wel Dowlex buis wordt genoemd.

PEX buis

Bij PEX (“high density crosslinked polyethyleen”) zitten de moleculen aan elkaar vast en vormen als het ware een groot net van moleculen. Dit wordt gedaan door een extra toevoeging aan de grondstof en/of een extra bewerking van de buis. Al in de zestiger jaren is men begonnen met het vernetten* van HDPE buizen en sindsdien zijn er, zowel in kwaliteit, als in productiemethoden, veel verbeteringen geweest. Afhankelijk van de vernettingsmethode onderscheiden we drie soorten PEX buis: Pex-a, Pex-b en Pex-c buis.

*Vernetting is het proces waar chemische bindingen tussen moleculen worden gevormd en waardoor één gigantisch grote molecule ontstaat.

Alupex

Onder verschillende namen en merknamen komt men deze buis tegen. Een binnenlaag van PE-RT of PEX, een flinterdunne lijmlaag, een flexibele aluminium laag, weer een flinterdunne lijmlaag en een buitenlaag van weer PE-RT of PEX. De buis is gemakkelijk met de hand te buigen en blijft dan in de gebogen vorm staan. 

Hierdoor is de buis gemakkelijk te monteren. Hoewel het regelmatig wordt toegepast vanwege het gebruiksgemak heeft het kwalitatief voor de vloerverwarmingsinstallatie geen meerwaarde omdat de (warm) water geleidende kunststof PE-RT of PEX is.

Wat kunt u van Ecoheat verwachten?

Ecoheat werkt uitsluitend met de beste PE-RT buis die er op de Nederlandse markt te verkrijgen is, namelijk een 5-laagse buis. Deze verschilt aanzienlijk in kwaliteit van de veelvoorkomende (en goedkopere) 3 laagse buis, ook wel meerlagenbuis genoemd. 

Dit komt doordat de belangrijke zuurstofdichte laag bij de meerlagenbuis aan de buitenkant zit (waardoor dus makkelijk een beschadiging van deze laag optreedt) en deze bij de 5-laagse buis nog beschermd wordt door een extra lijmlaag en een extra PE-RT laag. Hierdoor blijft de diffusiedichtheid van de 5 laagse-buis gegarandeerd.