Temperatuurregeling bij vloerverwarming

Temperatuurregeling bij vloerverwarming

Eigenlijk is vloerverwarming niets anders dan één grote radiator in de vloer, zij het met een lage temperatuur. Ook vloerverwarming dient derhalve met een kamerthermostaat geregeld te worden. 

Natuurlijk zitten er ook allerlei knoppen op de verdeelunit, maar het is niet de bedoeling, noch aan te raden om deze te gebruiken voor de temperatuurregeling in uw woning.

Afbeelding

vloerverwarming_infrezen_medium

Hoe werkt het dan precies?

Zodra u de kamerthermostaat opdraait, wordt er een signaal aan de CV-ketel (of stadsverwarming of warmtepomp) gegeven dat er warmte gewenst wordt en worden alle verwarmingsleidingen in uw woning gevuld met (heet) water. Vervolgens wordt, indien de warmteverspreider (vloerverwarming of radiator) open staat, de ruimte verwarmd.
Echter, de kámerthermostaat, die meestal in de woonkamer hangt, bepaalt op dat moment hoe lang die warmte geleverd wordt en slaat af zodra de gewenste temperatuur in de ruimte bereikt is. Dit wil niet zeggen dat alle andere ruimten op dat moment ook de gewenste temperatuur hebben bereikt. Het kan heel goed zijn dat de slaapkamers te warm zijn, de werkkamer te koud omdat die op het noorden ligt en de babykamer ook nog te koud is omdat daar een andere vloerbekleding ligt die minder goed warmte doorlaat.

Nu vált dit wel een beetje te regelen op de verdeelunit. Immers, we kunnen de groepen van de slaapkamers en woonkamer iets temperen door de afsluiters op de verdeler iets dicht te draaien waardoor de opwarmsnelheid daar iets trager wordt en de overige ruimten daardoor meer tijd krijgen om op temperatuur te komen, maar ideaal is het niet. Het is bijvoorbeeld nooit mogelijk om de babykamer iets warmer te krijgen dan de woonkamer.

Temperatuurregeling per ruimte

Om de temperatuur goed te kunnen regelen per ruimte, kan het in sommige situaties raadzaam zijn om een zogeheten naregeling te laten installeren. Dit houdt in dat elke ruimte waarvan u apart de temperatuur wenst te kunnen regelen, voorzien wordt van een kamerthermostaat en dat elke kamerthermostaat op zich de temperatuur in die desbetreffende ruimte kan bepalen.

Aangezien een dergelijk systeem altijd op de warmtebron afgestemd dient te worden, installeren wij dergelijke systemen niet zelf. Immers, wij zijn vloerverwarmingspecialisten, geen installatiebedrijf. Wel werken we samen met partijen die dit eventueel voor u zouden kunnen verzorgen. Wenst u dit? Geeft u dit dan alstublieft aan in uw offerteaanvraag.