Welke vloerbekleding is het beste?

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][fusion_text]Regelmatig wordt ons de vraag gesteld welke soort vloerbekleding nou het beste is voor vloerverwarming. Eigenlijk draait het natuurlijk om de vraag welke soort vloerbekleding het beste rendement en comfort oplevert.

Stenen vloeren

Van oudsher zijn stenen vloeren uitermate geschikt voor vloerverwarming. Niet alleen wordt het met vloerverwarming een stuk prettiger om er met blote voeten of sokken op te lopen, maar ze kunnen absorberen en geleiden de warmte ook heel goed. Daarnaast is een tegelvloer, mits hij uiteraard goed gelegd is en de tijd heeft gehad om goed te drogen, niet meer zo onderhevig aan eventuele warmtewerking in de vloer. Qua aanleg zijn zowel de ingefreesde vloerverwarming als de vloerverwarming op krimpnetten, tackerplaten of noppenplaten erg geschikt.

Houten vloeren

Parket is een verzamelnaam voor veel soorten houten vloeren. Laminaat heeft een kunststof bovenlaag, vaak met de kleur van een houtsoort. Bij parket bepalen de eigenschappen van het hout of de parketvloer geschikt is voor gebruik in combinatie met vloerverwarming. Wij adviseren u om te kiezen voor houtsoorten die het minst gevoelig zijn voor schommelingen in vochtgehalte en temperatuur, zoals eiken, merbau en afzelia. Met name verouderde of thermisch behandelde vloeren zijn uitermate geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Parket / laminaat en vloerverwarming gaan perfect samen. Hout blijft wel een natuurproduct dat gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheid en temperatuur. Daarom zal een goede vloerleverancier bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen en dient u zich aan bepaalde voorschriften te houden om een probleemloze combinatie van parket en vloerverwarming mogelijk te maken. Doet u dit; dan kunt u zeker van de combinatie vloerverwarming met een houten vloer genieten. In geval van een houten vloer gaat onze voorkeur uit naar een dieper gelegen vloerverwarming, zoals bij krimpnetten, tackerplaten of noppenplaten, aangezien deze systemen minder temperatuurschommelingen in de vloer teweeg brengen dan de ingefreesde variant.

PVC vloeren

Vloerverwarming en PVC vloeren (vinyl) zijn ook een prima combinatie. PVC vloeren zijn uitermate dun, nemen daardoor snel de temperatuur van de vloerverwarming aan en geleiden de warmte dan ook optimaal. Dit zorgt ervoor dat u minder energie verspilt en snel kunt genieten van een aangenaam warme vloer.

Bij nieuwbouw met traditionele vloerverwarming heb je bovenop de leidingen een zandcement of anhydriet dekvloer. Als de dekvloer circa 6 tot 8 weken oud is, dient u voordat er een vloer gelegd gaat worden eerst de vloerverwarming op te stoken en weer af laten koelen, waarna de vloer bijna altijd met ca. 2,5 mm egalisatie geëgaliseerd worden.

Bij ingefreesde vloerverwarming zijn er natuurlijk sleuven in de dekvloer gefreesd. Om deze vloer weer goed geschikt te maken voor een PVC vloer dienen eerst de sleuven te worden gedicht waarna de vloer gemiddeld met 5mm laagdikte geëgaliseerd dient te worden.

 

Bovenstaande informatie is louter informatief bedoeld en er kunnen derhalve geen rechten aan worden ontleend. Voor specifieke informatie verwijzen wij u graag door naar gespecialiseerde leveranciers van de genoemde producten.[/fusion_text][/fullwidth]