Dikke voeten door vloerverwarming?

Geregeld wordt ons de vraag gesteld of het klopt dat je van vloerverwarming dikke voeten zou krijgen. Hoewel dit vroeger nog wel eens het geval was, hoeft u zich daar tegenwoordig geen zorgen meer om te maken. Tenminste, als de vloerverwarming goed is aangelegd.

De oorzaak van dikke voeten door vloerverwarming zit namelijk in een te hoge watertemperatuur die door de buizen gevoerd wordt. Wanneer het systeem echter goed is aangelegd en er daardoor voldoende buis in de vloer ligt, hoeft de watertemperatuur niet hoger te zijn dan circa 35-40 graden. Hierdoor zal de vloer nooit warmer worden dan uw lichaamstemperatuur en zullen uw voeten niet opzwellen.

Vroeger werd vloerverwarming vaker als bijverwarming aangelegd met minder buis en op een grotere hartafstand. Tevens werd er vaak aangeraden om de watertemperatuur rond de 50 graden in te stellen.

Door de jaren heen is de manier van aanleg in combinatie met het effect op de gezondheid verder ontwikkeld en nader bestudeerd en is men erachter gekomen dat een dergelijk hoge watertemperatuur negatieve gevolgen kon hebben voor het comfort aan de voeten en onderbenen. Door de vloerverwarming als hoofdverwarming aan te leggen en de watertemperatuur daardoor te kunnen verlagen terwijl het comfort behouden blijft (zelfs beter is geworden), is dit probleem echter geen issue meer.

Laat een reactie achter