Van CV-ketel naar warmtepomp

[fullwidth background_color=”” background_image=”” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”” padding_top=”20″ padding_bottom=”20″ padding_left=”” padding_right=”” hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””][imageframe lightbox=”no” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”none” bordercolor=”” bordersize=”0px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”none” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe][fusion_text]Wanneer uw woning op dit moment verwarmd wordt door een CV-ketel, maar u met het idee speelt om mogelijk in de toekomst over te stappen op bijvoorbeeld een warmtepomp, is het verstandig om daar nu al met de aanleg van vloerverwarming rekening mee te houden.

Bij een CV ketel als warmtebron wordt er namelijk uitgegaan van een verdeelunit die voorzien is van een eigen pomp. Hierdoor kan en mag de maximale buislengte per aangelegde groep vloerverwarming maximaal 100 meter zijn. Aangelegd als hoofdverwarming komt dit in de praktijk meestal neer op een vloeroppervlak van 10m2 per groep.

Bij een warmtepomp is dit anders. Hierbij wordt het water in de vloerverwarmingsbuizen rondgepompt door de centrale circulatiepomp van de warmtepomp, wat inhoudt dat een vloerverwarmingsysteem een zogeheten open verdeler (zonder pomp) nodig heeft (meestal van kunststof).

Echter, het grootste verschil bij deze twee verschillende warmtebronnen zit in de maximale buislengte die aangehouden mag, dan wel dient te worden. Dit is namelijk bij een pomploze verdeler en warmtepomp 90 strekkende meter; 10 meter korter dus dan in geval van een systeem dat op een CV-ketel aangesloten wordt. Dit houdt in dat, aangelegd als hoofdverwarming, de maximale verwarmingscapaciteit van 1 groep vloerverwarming bij een warmtepomp, ca. 9m2 vloeroppervlak omvat.

Wanneer een vloerverwarmingsysteem op de huidige ‘standaard’ manier wordt aangelegd met een maximale buislengte van 100 meter (10m2 vloeroppervlak) per groep en u op een later moment overstapt op een warmtepomp, is de kans aanzienlijk dat de (te) lange buislengte zorgt voor te veel weerstand in de buizen en de centrale circulatiepomp daardoor het water niet rondgepompt krijgt. Bovendien genereert het systeem door de lage aanvoertemperatuur van een warmtepomp dan te weinig Watt/m2 om te kunnen fungeren als hoofdverwarming.

Dit kan voorkomen worden door nu al rekening met een dergelijke verandering te houden en de groepen vloerverwarming niet aan te leggen met een maximale buislengte van 100 maar 90 strekkende meter. Dit kan betekenen dat er voor de huidige situatie feitelijk 1 (of meer) groepen extra aangelegd dienen te worden dan voor een CV-ketel noodzakelijk is, maar mócht u in de toekomst daadwerkelijk overstappen op een warmtepomp, dan hoeft u tegen die tijd alleen maar de verdeelunit te vervangen.

Vragen? Kijk op www.ecoheat.nl of neem contact met ons op; wij zijn u graag van dienst.

038- 333 42 10[/fusion_text][/fullwidth]

Laat een reactie achter