Energiebesparing

Energiebesparing

Doordat de warmte verdeeld wordt over een groter oppervlak, zorgt vloerverwarming voor een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte. Door de grotere spreiding vindt ook minder stroming van lucht plaats – een nadeel van stromende lucht is dat de gevoelstemperatuur daalt – vandaar dat vloerverwarming comfortabeler aanvoelt en de verwarming een graadje lager kan.

Lage temperatuurverwarming

Voor energiezuinige woningen wordt meestal gekozen voor een lage temperatuurverwarming. Dat wil zeggen dat de temperatuur in het verwarmingssysteem maximaal 55 °C is. De lagere temperatuur vereist een groter verwarmingsoppervlak om dezelfde warmte in de ruimte te krijgen. Daarom wordt vaak gekozen voor vloerverwarming. Een lage temperatuurverwarming is energiezuiniger. Daarmee valt vloerverwarming onder de categorie duurzame producten

Idealiter wordt de vloerverwarming gelijk in de afwerkvloer gestort. Dit is bij nieuwbouw of een grote renovatie geen probleem. Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om de verwarming achteraf in te frezen in de dekvloer. Een voordeel van ingefreesde vloerverwarming is dat de ruimte sneller opwarmt vanwege het feit dat er niet eerst een bovenliggende zandcement dekvloer opgewarmd dient te worden. Daar staat wel tegenover dat deze warmte ook iets sneller vervliegt en de vloer minder lang de warmte vasthoudt.